Școala nu este în sine un factor de răspândire a coronavirusului, ci drumul până la unitatea de învățământ și comportamentul părinților care așteaptă în grupuri la poarta școlii, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Una dintre măsurile localităților care intră în scenariul roșu din cauza ratei d einfecatare de 3 la mia de locuitori este închiderea unităților de învățământ și trecerea la școala online. Totuși, Nelu Tătaru susține că numai prezența copiilor la școală nu este cel mai periculos factor de răspândire a coronavirusului. Ministrul consideră că drumul până la școală este mai periculos decât prezența la cursuri în sine.
„Infectarea la copii a însemnat 6 – 6,5% din tot ce a însemnat 0-19 ani. O componentă pe care o aveam săptămâna trecută de 4000 de copii infectați între 0 și 9 ani și de 7000 și ceva între 10 și 19 ani. Elementul școală nu este în sine… este cel mai bine reglementat, ca să spunem așa, dar drumul până la scoală, acei părinți care așteaptă în grupuri la poarta școlii 4 ore până termină copiii…Hai să reamintim transportul până la școală și de la școală, deci elementul școală nu este cel care face infectarea”, a spus Tătaru la B1.
Întrebat dacă este posibil să existe elevi asimptomatici care să-și infecteze familiile acasă, ministrul Tătaru spune că acest lucru depinde de cât de bine sunt respectate măsurile de protecție în școala respectivă. Dacă se poartă măști și se păstrează distanțare, nu ar trebui să existe o răspândire a coronavirusului, spune Nelu Tătaru.
„Este relativă, sunt studii pe care le facem.Î n măsura în care respectă acele reguli cu masca am și o distanțare, separatoare, ieșirea in pauză este controlată, în pauză ieșim doar dacă este necesar, respectarea acestor reguli nu ar trebui să producă infecții”, a mai spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.